Sunrise House 2017

Sitting within the dunes of the South Coast of NSW, Sunrise House embraces the horizon of the Pacific Ocean. Robust yet finely articulated, the home is arranged as a collection of positive and negative spaces, opening up completely to the immediate landscape, or shutting down as the coastal weather turns. A simple planning arrangement provides a large home with an efficient program, and light and ventilation apertures follow the linear functionality of the home.

Sunrise House is as comfortable for a large extended family gathering as it is for a family of four, and provides its inhabitants with as many shared moments as it does with private ones. Privacy is effected by turning the home’s back on the street and focusing its attention to the east where it invites each daily sunrise into its interiors.

This same theme continues on the first floor, where the entire living space opens up via perpendicular sequences of floor-to-ceiling glazed doors, and the interior becomes a deck hovering over the landscape, from which one gazes across the ocean to the horizon.

BUILDER
Join Constructions

ENGINEER
Van Der Meer Consulting

LANDSCAPE
William Dangar

HYDRAULIC ENGINEER
ITM Design

PLANNER
Mersonn

LIGHTING CONSULTANT
Electrolight

AUTOMATION CONSULTANT
Smart Home Solutions

PHOTOGRAPHER
Michael Nicholson Photography