V-House 2016

An early decision to retain, rather than demolish, the existing dwelling informed the V-House design. A new first floor level is defined by a floating roof that spawns from the existing tiled roof ridge line, inverting the pitch to the sky.

This new roof hovers over the bedrooms such that the inhabitant always understands the position of the existing roof plane from the interior. The same roof is shaped at the rear by the tapering nature of the site and the gesture of preserving the rear neighbour’s harbour view. At this point the roof becomes a single storey lid over the primary external living zone.

A new garage at the site’s low point integrates a covered access to the dwelling that is derived by the shape of the circulation in section and the existing dwelling’s stone plinth.

BUILDER
JBC Constructions

STRUCTURAL ENGINEER
SDA Structures

LANDSCAPE DESIGN
Mariko Design

HYDRAULIC ENGINEER
ITM Design

JOINER
Pullicino + Son

PHOTOGRAPHER
Douglas Frost