Aperture House 2017

An extensive renovation to a Lower North Shore dwelling focuses on rebuilding the rear section of the home for a family of six.

The design incorporates a light funnel above the primary living zone with an aperture to the sky that allows natural light to enter the space throughout the day. The funnel form, which dominates the rear facade, is clad in timber shingles creating a dialogue with the existing dwelling. Additional light apertures have been integrated into the design at key junctions – one for the full height of a three storey stairwell, another one where the old house and the new wing intersect, which occurs over the master bedroom.

A simple materials palette throughout the design creates continuity between the old and the new.

BUILDER
Cityworks

STRUCTURAL ENGINEER
SDA Structures

LANDSCAPE ARCHITECT
Original design by Peter Fudge

HYDRAULIC ENGINEER
ITM Design

JOINER
David Reddy Furniture

PHOTOGRAPHER
Douglas Frost